Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Λαψάνες με κολοκάσι αβγολέμονο

Παλαιότερα, οποτε πηγαίναμε διακοπές στην Κύπρο, η μαμά μου αγόραζε για να φέρουμε μαζί μας χαλούμι,χοιρομέρι και κολοκάσι.Ετσι είχε για λίγο ακόμα γεύση από την πατρίδα.Ειδικά το κολοκάσι ήταν απίθανο να το βρείς στην Ελλάδα.Ακόμα και τώρα δύσκολα το βρίσκεις.Και τι έκπληξη!Το Σάββατο είχε κολοκάσι στο super market!Πέρα από κοκκινιστό με κρέας(από την εποχή που έτρωγα ακόμα κρέας)όπως το έφτιαχνε η μαμά μου, δεν το είχα φάει.Δεν ήξερα,λοιπόν, πως να το μαγειρέψω, αλλά ήθελα να το φτιάξω οπωσδήποτε και να θυμηθώ την ωραία κρεμώδη και αμυλώδη γεύση του!Πιστεύω ότι πολλοί δεν γνωρίζετε το λαχανικό αυτό, οπότε θα σας το συστήσω!
Το κολοκάσι μοιάζει με τεράστια καφέ πατάτα και έχει γεύση που πλησιάζει σε αυτήν.Είναι καλή πηγή σιδήρου και ενός υδατάνθρακα, της ινουλίνης, που βελτιώνει την κινητικότητα του εντέρου και συμβάλει στη μείωση της χοληστερίνης(περισσότερα δες εδώ και εδώ).Στην Κύπρο το μαγειρεύουν πολύ συχνά με κρέας αλλά και καπαμά(με κόκκινο κρασί και κρέας στο φούρνο).
Στη συνταγή μου το συνδύασα με λαψάνες.Οι λαψανίδες είναι άγρια χόρτα που η γεύση τους πλησιάζει αυτή των βλίτων και ανήκουν στην ίδια οικογένεια με τις βρούβες.Έχουν ιδιότητες αποτοξινωτικές,τονωτικές και καθαρτικές, όπως τα περισσότερα χόρτα άλλωστε.
Το αβγολέμονο ταίριαξε πολύ καλά και με το κολοκάσι και με τα χόρτα και όλοι απολαύσαμε μια ζεστή και θρεπτική σουπίτσα.Δοκιμάστε το!

υλικά

1 κολοκάσι 
1κιλό λαψάνες(ή σέσκουλα ή βλίτα)
3 αβγά
2 λεμόνια
καλαμποκάλευρο ή κορν φλάουρ
λίγο άνηθο
3 φρέσκα κρεμμυδάκια

εκτέλεση

Καθαρίζουμε το κολοκάσι, σα να καθαρίζουμε πατάτες.Το κόβουμε κυβάκια, μεσαίου μεγέθους.Σωτάρουμε σε δυνατή φωτιά,αλατίζουμε και μόλις πάρουν λίγο χρώμα, προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια,χαμηλώνουμε πολύ τη φωτιά, σοτάρουμε ακόμα λίγο και ρίχνουμε ζεστό νεράκι όσο να τα καλύπτει.Βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν.
Πλένουμε τις λαψάνες και αφαιρούμε τα σκληρά κοτσάνια τους.Βράζουμε σε κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό.Μόλις μαλακώσουν κρατάμε το μισό νερό στην κατσαρόλα και προσθέτουμε το κολοκάσι με όσο ζουμάκι του έχει μείνει.
Φτιάχνουμε το αβγολέμονο,ρίχνουμε στην κατσαρόλα μαζί με λίγο λάδι  και αφήνουμε το φαγάκι να δέσει.Αν θέλουμε πιο πηχτό, που του ταιριάζει, πήζουμε με λίγο κορν φλάουρ ή καλαμποκάλευρο.
Γαρνίρουμε με λίγο άνηθο, άφθονο φρέσκο λαδάκι,νοστιμίζουμε με αλατάκι και αν χρειάζεται προσθέτουμε κι άλλο λεμονάκι κατά βούληση!

Ελπίζω να σας αρέσει!!!
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου