Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

Τάρτα με σπανάκι και μπεσαμέλ αλλιώτικη!

 Μας αρέσουν πολύ οι τάρτες, αλλά επειδή τις τρώει και η Νεφέλη, προσπαθώ να κάνω τη βάση πιο υγιεινή, γιατι νόστιμες είναι, αλλά πολύ βούτυρο βρε παιδάκι μου για ενα μωρό!!Αυτή, λοιπόν, η βάση δε βγαίνει μπισκοτένια όπως η κανονική ζύμη μπριζε, είναι μαλακή, αλλά είναι μόνο με λαδάκι,γιαούρτι και αλεύρι ολικής.Θα βάλουμε από πάνω και μια πιο ελαφριά μπεσαμέλ με αριάνι για το κάτι διαφορετικό και πιο θρεπτικό(περισσότερα δες εδω) και το συνολικό αποτέλεσμα θα μας αποζημιώσει.Ε, και όταν φτιάξουμε γλυκιά τάρτα θα κάνουμε την μπισκοτένια ζύμη, να είναι ολοκληρωμένη η αμαρτία!Σας δίνω πάντως και τα υλικά για την κλασική ζύμη μπριζέ.















Υλικά(για ταρτιέρα περίπου 24εκ.)

Ζύμη μπριζέ
250γρ αλεύρι
125γρ βούτυρο
1 αβγό
3κσ παγωμένο νερό
1 πρέζα αλάτι

Ζύμη παραλλαγή
250γρ αλεύρι ολικής
80γρ λάδι
200γρ γιαούρτι(στραγγιστό κατά προτίμηση)
1 πρέζα αλάτι

Γέμιση
450γρ κατεψυγμένο ή φρέσκο σπανάκι
300γρ καλαθάκι λήμνου(ή όποια φέτα σας αρέσει)

Μπεσαμέλ
230γρ αριάνι
4κσ αλεύρι ολικής
8κσ πεκορίνο τριμμένο(ή όποιο κεφαλοτύρι σας αρέσει)
6κγ λάδι
2κγ βούτυρο
μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση
Για τη ζύμη: Ανακατεύω όλα τα υλικά μαζί.Φτιάχνω μια ζύμη που είναι λίγο κολλώδης. Βουτυρώνω την ταρτιέρα και απλώνω με τη μπουνιά μου, φροντίζοντας να καλύψω και τα πλαϊνά. Αν κάνετε την κλασική ζύμη μπριζέ : θα βάλετε τη ζύμη στο ψυγείο για μισή ώρα, θα ανοίξετε φύλλο, βάζοντας τη ζύμη ανάμεσα σε δύο φύλλα λαδόκολλας και θα ψήσετε τη ζύμη άδεια, τρυπημένη με το πιρούνι, στους 175 για περίπου 15 λεπτά
Για τη γέμιση: Αχνίζω το σπανάκι και φροντίζω να το στραγγίξω πολύ πολύ καλά, αλλιώς θα βγάλει ζουμάκι και θα μουλιάσει τη ζύμη μας.Το αφήνω να κρυώσει κάπως και το ανακατεύω με το τυρί σπαζοντας το σε μικρά κομματάκια.
Για τη μπεσαμέλ: Βάζω όλα τα υλικά εκτός του τυριού στην κατσαρόλα και ανακατεύω ώσπου να πήξει. Αν είναι πολύ αραιή προσθέτω λίγο ακόμα αλεύρι. Μόλις δέσει, προσθέτω το τυρί και ανακατεύω.Νοστιμίζω με το μοσχοκάρυδο.
Συναρμολογώ την τάρτα μου, πασπαλίζω με λίγο επιπλέον τυρί από πάνω για ωραία κρούστα και ψήνω στους 180 βαθμούς, τα πρώτα 10 λεπτά στον αέρα και τα υπόλοιπα 20 περίπου στις αντιστάσεις.Πριν την κόψουμε αφήνουμε να κρυώσει λιγο για να δέσει.

Ελπίζω να σας αρέσει!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου